Presentatie 23-4-19

Een gedeelte van de speech die Gretha Goettsch van Vleugelmoer gehouden heeft tijdens de boekpresentatie in de Azijnfabriek op 23-4-2019.

‘Ik verdicht mijn levensverhaal’ schrijf je als slotregel in Ode aan John Cleese. Zo heb ik de bundel gelezen als een verdicht levensverhaal, waarin je alle levensfasen tot en met de fase waar je nu in bent beland, voor het voetlicht brengt.

En meer dan dat. Met dat ik lees over wat jou persoonlijk overkomt krijg ik een beeld van Nederland na de Tweede Wereldoorlog, over wat er van kinderen en volwassenen in die tijd op die plaats, in dat gezin, wordt verwacht, gevraagd of geëist. Over de rol van de christelijke kerk, het gezin, de positie van de vrouw, moederschap, hulpverlening, over opvoeding, emancipatie en bevrijding. Dat is waarom ik deze bundel ook interessant vind.

Je schrijft op een manier die direct is, met eerlijkheid, kennis en betrokkenheid die schaamte en angst voorbij zijn. Je stelt jezelf vragen en denkt hardop. Je verzint een extra bij het vierde gebod ‘Eert uw vader en uw moeder’. Je breidt het uit met ‘Eert uw zonen en uw dochters’.

Wat mij ook heel erg aanspreekt: je laat in de bundel je persoonlijke ontwikkeling zien. Als mens en als schrijver. Het resultaat daarvan is deze rijke bundel met een lezenswaardig filosofisch Nawoord.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen



Twee maanden later

Presentatie 23-4-19

Doelgroep: voor wie?

Boekpresentatie

Verhaal of gedicht? Boek of dichtbundel?